sadsad x
asdasd
Sıralama seçin
Toplam 15 ürün görüntüleniyor.

Kasnak Modelleri

Kasnak

Özellikle hobi olarak el işi yapmayı seven kadınlar tarafından kasnak ve örgü malzemeleri sıklıkla kullanılan materyallerdir. Farklı malzemelerden üretilen kasnak çeşitleri aynı zamanda farklı boyut ve şekillerde de olabiliyor.

Kasnak Nedir?

Kasnak, hobi uygulamaları ve el işi aktiviteleri sırasında kullanılan ve diğer bir adı da “gergef” olan yardımcı malzemelerdendir. Anlamı aslen “enli çember” olan kasnaklar, kumaş işlemeleri için bir germe aleti görevi görür. Biri daha büyük, diğeri daha küçük olan ve ikili olarak satılan kasnak modellerinin arasında kumaş sıkıştırılmasıyla işleme yapılır. Aynı zamanda nakış, kanaviçe, punch, dreamcatcher (düş kapanı) ve pano yapımında kullanılır.

Tuhafiye ürünleri arasında yer alan kasnak modellerinin çalışma prensibinin temeli olan vida ile sıkıştırma yöntemi ile kumaşın gerginliği ayarlanabilir. Böylece kumaşın işlenmesi çok daha kolay hale gelir ve el işinde kumaş gerginliği tamamen kasnak kullanan kişinin elindedir.

Kasnak yalnızca tek modeli olan bir alet değildir. Plastik, ahşap ve metal gibi materyallerden yapılanları bulunna kasnak modelleri aynı zamanda çalışma prensibine göre de çeşitlere ayrılır. Vidalı kasnak, vidasız kasnak olmak üzere iki gruptan bahsedilebilir. Vidalı kasnaklar germe işlemi için vida sıkıştırması ile çalışırken vidasız kasnak çeşitleri iki kasnağın birbirine geçirilmesi ve kumaşın el yardımı ile çekilerek gerilmesi prensibi ile çalışır.

Aynı zamanda kasnak çeşitleri, yalnızca vidalı ve vidasız kasnak olarak değil, şekillerine göre de değişmektedir. Farklı örgü malzemeleri ile birlikte kullanılan kare kasnak, punch kasnak, etamin kasnak, makrome kasnak gibi kasnak çeşitleri de bulunmaktadır.

Kasnak Çeşitleri

Ortaya çıktığı ilk andan itibaren kumaşların gerilmesi için kullanılmaya başlanılan kasnak çeşitleri, yıllar geçtikçe çok daha farklı modelleri ile tuhafiye ürünleri arasında yerini almıştır. Kasnak çeşitleri aslında temelde iki gruba ayrılabilir; hobi kasnak çeşitleri ve endüstriyel kasnak çeşitleri.

Hobi kasnak çeşitleri el işi aktiviteleri için kullanılan ve ev süslemeleri için çeşitli şekillerde kullanılabilen araç ve gereçlerdir. İhtiyaç duyulan malzemenin ne olduğuna göre farklı kasnak seçenekleri değerlendirilebilir. Etamin kasnak, demir kasnak, makrome kasnak gibi birçok farklı maddeden üretilmiş hobi kasnak malzemeleri bulunmaktadır.

Makrome Kasnak: El yardımı ile, resif ve düğüm atılarak yapılan, yapımında özel bir ip kullanılan duvar süsü makrome yapımında yardımcı materyal olarak kullanılan kasnak çeşididir.

Nakış Kasnağı: iğne ve tığ gibi malzemelerin kullanıldığı nakış ve işlemelerde kumaşı germek için kullanılan kasnaklardır. Boyut açısından değişir; genellikle 17 mm ve 18 mm kalınlıkta üretilir.

Ayaklı Kasnak: Ayaklı kasnak çeşitleri, kasnağın bir zeminde sabit kalmasını sağlayan bir standa sahiptir. Aynı zamanda sütunlu kasnak olarak bilinmektedir.

Büyüteçli Kasnak: Nakış ve etamin gibi ince işçilik gerektiren işlemlerde ve el işlerinde detayların rahat görülebilmesi için kullanılan kasnak modelleridir.

Punch Kasnak: İkili olarak satışa sunulan bu kasnak türleri biri büyük biri küçük olarak kullanıcıya sunulur. Diğer kasnaklardan farklı olarak her iki kasnağın arasında plastik bir katman bulunur.

Kanaviçe Kasnak: Ahşap veya plastikten üretilen kasnak çeşitleri 8 mm kalınlığında üretilir. 8 farklı çap seçeneği ile kullanıcıya sunulan kasnaklar arasında oval şekle sahip olan kasnaklar bulunmaktadır.

Dantel Kasnak: Kasnak içine tığ ile dantel işleme için kullanılan kasnak türleridir. Özellikle dantelli duvar süsü takmak isteyenlere uygundur.

Etamin Kasnak: Kapı süs ve pano yapımında kullanılan etamin kasnak çeşitleri farklı renk ve materyal seçenekleri ile bilinmektedir. kullanılan kumaş etamin olduğu için etamin kasnak olarak anılmaktadır.

Kasnak çeşitleri daha birçok gruba ayrılabilir. Farklı çaplarda üretilen kasnak modelleri aynı zamanda her zaman ahşap olmak ya da çember şeklinde üretilmek zorunda değildir. Birçok farklı kasnak şekli bulunmakta ve çeşitli dekorasyon ürünleri ve ev eşyaları yapımında kullanılmaktadır.

Bir de hobi kasnak çeşitlerinden farklı olarak endüstriyel kasnak türleri bulunmaktadır. Bunlar makinalı sistemlerin kasnak türleridir ve gergi kasnak, kayış kasnak, rulmanlı kasnak, triger kasnak, burçlu kasnak, v kasnak olarak değişik şekiller ve çalışma sistemine sahiptir.

Şekillerine Göre Kasnaklar

Kasnaklar yalnızca biri büyük diğeri küçük çember şeklinde tuhafiye malzemeleri değildir. Kasnaklar aynı zamanda dikdörtgen kasnak, oval kasnak, kare, yıldız, kalp kasnak gibi farklı şekillerde kasnak türleri de bulunmaktadır.

Duvarlarına farklı türden süslemeler isteyen ev sahipleri bu kasnak çeşitlerini kullanabilirler. Genellikle farklı şekilli kasnaklar dantel süslemesi ve işlemelerin asılması için kullanılır. Son zamanlarda standartların çok dışında ahşap kasnak çeşitleri farklı şekillerde üretilmektedir.

Dekoratif süsler yapmak için oldukça geniş bir kasnak yelpazesi bulunmaktadır. Bulut kasnak modelleri, kalp kasnak çeşitleri, beşgen kasnaklar, üçgen kasnaklar, göz şeklinde kasnak seçenekleri birçok evin duvarını en güzel işlemeler ile süslemektedir. Dolayısıyla şekillerine göre kasnak türlerini az bir sayı ile sınırlandırmak mümkün değildir.

Bunlar arasında renkli kasnaklar da ilgi görmektedir. Genellikle ahşaptan üretilen kasnak çeşitleri kimi zaman plastikten ve farklı renklerden üretilmiş olabilir. MDF’den yapılma ahşap kasnaklarda ise ahşap boyası ile boyama imkanı da bulunmaktadır.

Kasnak Ölçüleri

El işi yapabilmek için kullanılan kasnak çeşitleri genellikle 10 cm ile 30 cm arasında bir boyutta üretilir. Ancak çok daha spesifik ölçülerde de kasnak çeşitleri bulunmaktadır. 13, 16, 20, 30 ve 50 cm’lik kasnak çeşitleri de farklı boyutlardaki kasnak çeşitleridir.

Kasnak ölçüleri neye göre belirlenir? Söyleyebiliriz ki kasnak ölçüleri üzerinde etkili olan en önemli ve ilk kriter işlenecek kumaşın türü ve kalılığıdır. Kullanılan malzemeye göre çap ölçüleri büyük ya da küçük olarak seçilmelidir. En sık kullanılan kasnak ölçüsü ise 15 cm ile 20 cm olanlardır.

Tuhafiyelerden kasnak istenirken ölçü değil numara verilir. Yani, kasnak boyutları çeşitli numaralar kullanılarak ifade edilir.

no 1 kasnak 7 cm olurken;

no 2 kasnak 14 cm

no 3 kasnak 16 cm

no 4 kasnak 23 cm

no 5 kasnak 22 cm

no 6 kasnak 25 cm

no 7 kasnak 28 cm

no 9 kasnak 31 cm

çapına sahip kasnak çeşitleri ve numaralarıdır.

Kasnak ile Neler Yapılır?

Kasnak ile yapılabilecek birçok farklı el işi ve aktivite bulunmaktadır. El yapımı bir şeyler üretmeyi seven ve kendilerini bu şekilde eylemek isteyenlerin kullandığı kasnaklar aynı zamanda harika duvar süsleri için ilk seçeneklerden biri olur.

İster birine özel bir hediye vermek isteyin, isterseniz evinizi daha kimsede bulamayacağınız eşsiz duvar dekorları ile süsleyin, kasnaklar dekoratif olarak oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Kasnak ile yapabileceğiniz el işlerinin listesi ise bir hayli uzundur.

İster punch, ister etamin, nakış, dantel, işleme, dreamcatcher, pano yapın, isterseniz çok daha yaratıcı bir düşünce ile kasnak çerçeveli ayna, raf, fotoğraf çerçevesi gibi farklı alanlar için de kullanabilirsiniz. Kasnakların yaratıcı düşünüldüğünde kullanım alanları bir hayli fazladır.

Kasnak Nasıl Takılır?

Vidalı kasnak ve vidasız kasnak modelleri birbirine benzer ancak daha ayrı bir çalışma stiline sahiplerdir. Kasnak nasıl takılır merak edenler için bu sorunun iki farklı cevabı bulunmaktadır.

Vidalı kasnak çeşitleri küçük kasnağın büyük kasnak içine vidası yardımı ile geçirilmesi ve kumaş sıkılığına göre bu vidanın tutturulması ile takılır. Vidasız kasnak modelleri ise yine kumaş kalınlığına göre birbiri içine geçirilerek takılır.

Kasnak Fiyatları

Kasnak fiyatları seçilen kasnağın çeşidine göre değişmektedir. Kasnak modelleri kimi zaman kasnak seti olarak satılır kimi zaman da tekli olarak. Bu durumda kasnak seti ile tekli kasnak seçeneğinin aynı fiyatta olması beklenemez. Dolayısıyla kasnak seti, tek kasnak, kasnak çapı, kasnağın yapıldığı malzeme, vidalı kasnak ya da vidasız kasnak oluşu gibi unsurlar kasnak fiyatları üzerinde etkilidir.

Aradığınız kasnak Simisso’da! Birbirinden çeşitli çaplarda kaliteli materyallerden üretilmiş ve ihtiyacınıza yönelik kasnak çeşitlerini en uygun fiyatlar ile Simisso’da bulacaksınız!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.